Even Voorstellen
De gezichten achter de Buurderij
Christel van Dam
Christel van Dam: ik ben in 1992 geboren op de boerderij, ik ben de dochter van Gijs en Gertie. Vroeger ging ik vaak met mijn vader mee een draadje zetten in het weiland. Ik mocht dan op de trekker en mijn vader liep ernaast. Dat vond ik leuk. Nu wil ik graag de boerderij voortzetten maar dan op een manier die bij mij past. Ik wil mensen laten genieten van het boerenleven.
Bij Buurderij van Dam
is iedereen welkom
Onze doelstellingen
- Een dagbestedingsplek bieden waar de nadruk ligt op ontwikkeling, het behouden van vaardigheden en het vergroten van de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van de zorgvragers in een veilige omgeving.
- Een laagdrempelige indicatievrije voorziening oprichten waar inwoners terecht kunnen voor sociale activering en in contact komen met zorgvragers van de dagbesteding. Zo wordt een inclusieve samenleving gestimuleerd.
- Het stimuleren van ontmoetingen door het organiseren van sociale activiteiten in de multifunctionele ruimte. De activiteiten zijn tevens gericht op zelfredzaamheid, eigen regie en het stimuleren van nieuwe burger initiatieven.
- Men op een educatieve manier kennis laten maken met de boerderij en de natuur, waarbij de nadruk ligt op het genereren van een realistisch beeld over de agrarische sector
Droom voor de toekomst en de volgende generatie
Alles wat je aandacht geeft, groeit. Het klinkt misschien cliché, maar het is echt waar. Je stopt zaadjes in de grond, je kijkt, je geeft water wanneer nodig, haalt het onkruid weg en het groeit! Mooi om te zien hoe zulke kleine zaadjes onder de juiste omstandigheden uit kunnen groeien tot een gezond product. Als boerderij zijn we bezig met het produceren van voedsel, dus een moestuin kan natuurlijk niet ontbreken. Met de dagbesteding onderhouden we de moestuin. De oogst verkopen we weer aan bezoekers. Natuurlijk maken we ook wel eens een lunchgerecht voor de dagbesteding met elkaar klaar. Kortom: leuke werkzaamheden, nuttig bezig zijn voor de medewerkers en samen zorgen voor goed en lekker eten!
De (kleinschalige) moestuin is een succes. Dat heeft ons aan het denken gezet. Iemand vertelde ons ook over het concept ‘voedselbos’. Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie. Het ontwerp van een voedselbos is geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos zoals we dat in Europa op enkele plekken nog aantreffen. De biodiversiteit van een natuurlijk bossysteem is enorm hoog. Zo ook de productiviteit. Dat komt door de verschillende lagen die precies op elkaar afgestemd zijn. Een juist ontworpen voedselbos houdt zichzelf in stand en biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten organismen van groot tot klein.
De combinatie om op een duurzame manier voedsel te produceren, te zorgen voor biodiversiteit en natuurlijk educatieve en leuke werkzaamheden uitvoeren sprak ons erg aan! In maart 2023 zijn wij begonnen met het aanleggen van een stukje voedselbos, met behulp van een LEADER subsidie! Samen met de medewerkers van de dagbesteding hebben we 402 bomen geplant! Nu wachten op de oogst. De producten willen we plukken, verwerken en verkopen. Bezoekers zijn uiteraard ook welkom om een kijkje te nemen in het voedselbos of een handje mee te helpen.
Via onze social mediakanalen houden we je op de hoogte over de nieuwste ontwikkelingen op de boerderij. Samen voor een duurzame toekomst. Voor mens, dier en natuur.